Social design

Wat is social design?
Social design (of gewoon in het Nederlands: maatschappelijk ontwerp) betekent het ontwerpen van maatschappelijke verandering. Hoe onze samenleving eruitziet, hebben we zelf zo ontworpen. Dit kunnen we dan ook herontwerpen en verbeteren.

Ontwerpers en kunstenaars zetten hun creativiteit en oplossingsvermogen in om aan maatschappelijke vraagstukken te werken. Een social designer zet de mens centraal en gaat samen met hen, in co-creatie, op zoek naar passende stappen en oplossingen.

Maatschappelijke veranderingen los je niet op vanaf je bureaustoel. In het proces betrekken social designers daarom verschillende betrokkenen en belanghebbenden, om het vraagstuk te benaderen vanuit verschillende invalshoeken.

Wicked problems
Social designers bijten zich graag vast in wicked problems. Oftewel: complexe vraagstukken die niet met één verandering zijn opgelost. Dit doen wij in uiteenlopende sectoren, neem als voorbeeld mentale gezondheid, mobiliteit en bewustwording rondom duurzaamheid. Allerlei zaken waarbij we nieuwe ideeën bedenken, uitproberen en ontwikkelen.

(Flo)social design
Er bestaat niet één antwoord op complexe vraagstukken, wij werken daarom vormvrij. Dit houdt in dat we gebruik maken van verschillende media. Dit kan écht van alles zijn; een evenement of een campagne, maar ook een omgeving of een podcast.

Wij werken graag met serious games, gamification en andere spelvormen. Deze media zetten wij dan ook regelmatig in bij ons proces, onderzoek of eindproduct.

Co-creatie
Natuurlijk houden allerlei andere vakgebieden zich ook bezig met maatschappelijke vraagstukken. En dat is fijn, want ontwerpers alleen kunnen niet alle grote problemen van onze tijd oplossen.

Wij gaan dan ook graag samenwerkingen aan met o.a. experts, onderzoekers, psychologen, stedenbouwkundigen, docenten e.d. We zorgen voor verbinding, zodat we samen flinke stappen maken.

Een social designer zet de mens centraal en gaat, in co-creatie, op zoek naar passende stappen en oplossingen.

contact

Kennismaken? You know what to do!