Kanaleneiland-Zuid wordt een Europese koploper in duurzame energie en elektrisch vervoer.
Voor het Europese IRIS project hebben we in samenwerking met Protofunk onderzoek gedaan naar hoe we de energietransitie kunnen verbeelden naar de bewoners.
Hiervoor hebben wij onderzoek gedaan naar een spel voor kinderen van groep 7 tot de tweede klas van de middelbare school. In dit spel maken de kinderen op een interactieve en spelende wijze kennis met de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.
Onderzoek
Herkenbaarheid is van belang, hier hebben wij goed over nagedacht in de vormgeving. De wijk Kanaleneiland is het speelveld en het spelverloop gebeurt in de eigen wijk.
De bedoeling van het spel was dat alle gebouwen in Kanaleneiland een upgrade krijgen, waarbij je de buren tevreden houdt.
Leuk om te zien is dat de kinderen zonder spelregels hun hele eigen spel ervan maken en de hele wijk Kanaleneiland nog verder ontwikkelen, want de luxe villa’s moeten natuurlijk aan het water komen te staan. 😉
Zo testen we verschillende varianten en uitkomsten. Peilen we waar de voorkeuren van de kinderen liggen, met daarbij de kansen voor een geslaagd spel.
Onze superhelden
En wie werken er dan aan deze energietransitie? Iedere speler kiest zijn eigen superheld, met zijn eigen superkrachten om daarmee Kanaleneiland-Zuid te upgraden.
Het spel is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met de energietransitie. Want wat zijn zonnepanelen nou eigenlijk? En wist jij dat je energie ook op kunt slaan in een batterij? Dit soort vragen worden behandeld in het spel. Hierbij wordt echte data uit Kanaleneiland gebruikt, in de uiteindelijke digitale game. Zo is het spelverloop op een zonnige dag dan ook anders dan op een bewolkte dag. 🙂